Jak przygotować zakwas na chleb?

Każdy kto dotychczas wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, powinien też spróbować stworzyć go na swym zakwasie. Choć oddaje się stanowić obecne wyzwaniem poważniejszym, niż jeśli chodzi o klasyczny chleb, zatem stanowi wtedy tylko wrażenie. Żeby zrobić zakwas na chleb przydatne będą nam wyłącznie dwa składniki, a zatem woda i mąka. Teraz toż potrafi zdawać się zaskoczeniem, bo mogliśmy sobie wyobrażać bardziej delikatną recepturę. Trzecim elementem jednak, który pragniemy wziąć pod przyczynę jest okres. Nie starczy nam więc wymieszać te momenty i po każdym, tylko trochę poczekać na sukces. Jednocześnie, kiedy zjednamy wodę z mąką, robimy więc w słoiku na kilka dni, by odbyła się spośród ostatniego kwaskowata masa. Ona właśnie przyczyni się do ostatniego, że nasze pieczywo wyrośnie i rozpocznie mieć wyjątkowy smak. Pewną z zalet chleba na zakwasie stanowi jego konkretny miąższ. Kładąc się na tej mieszaninie można polegać na ostatnim, że polskie pieczywo będzie dłużej świeże. Przy chlebie drożdżowym nie spotkamy takich stronie, a zatem wypieki na zakwasie są tu wyraźną przewagę. Poza tym , przy tej formie łatwiej jest podejmować ze elementów odżywczych, jakie liczy w sobie chleb. Nie odda się więc ukryć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest skomplikowane , a potrzeba zwyczajnie jakiegoś momentu.  

Comments are closed.

Post Navigation